Seramikle alakalı merak ettikleriniz burada!

Seramikle alakalı merak ettikleriniz burada!

Seramikle alakalı merak ettikleriniz burada!

Seramik, ham maddesi tamamen doğal, kil, kaolen kuvars ve feldspat gibi toprak ve kayaların parçalanmasıyla elde edilen maddelerin belirli bir oranda karıştırılmasıyla ve yüksek sıcaklıktaki fırınlarda pişirilmesi ile meydana gelir. Bu maddeler karıştırıldıktan sonra hamur haline gelene kadar presleme yani sıkıştırma işleminden geçer. Daha önceden ısıtılmış en az 1100 derecede olan yüksek sıcaklıkta fırınlanırlar. Tamamen doğal malzemeler kullanılarak elde edildiği için insan sağlığına zarar verecek bir tehlike taşımamaktadır.

Seramiklerin Avantajları

  • Uzun ömürlü malzemelerdir.
  • Isı farklarından etkilenmezler ve ısıya karşı yüksek direnç gösterirler.
  • Kimyasal madde ve yüzey temizleyicilerine karşı dayanıklılıkları oldukça yüksektir.
  • Suya ve neme karşı dirençleri sayesinde ıslak hacimlerde en çok tercih edilen kaplama ürünleridir.
  • Seramikler diğer kaplama malzemelerine göre bakım gerektirmez, kolay temizlenir.
  • Çok yüksek sıcaklıkta fırınlanarak üretildiği için, sert ve dayanıklıdır.
  • Tasarıma uygun; desenli desensiz, parlak, mat pek çok modelleri vardır.
  • Doğaya ve insan sağlığına zarar vermez.

Seramik Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Seramikler parlaklık olarak; parlak, yarı parlak ve mat olarak üç farklı seçenek sunmaktadır. Dekorasyon tarzınıza uygun dokuda ürün seçmelisiniz.
Teras, balkon, havuz kenarı gibi ıslak alanlarda kaymaya karşı üretilmiş antislip seramikler tercih edilmeli. Ayrıca parlak seramiklerin mat seramiklere oranlara daha kaygan olduğu da unutulmamalıdır.
Satın alacağınız seramiğin boyutları uygulanacak alanın boyutuna göre belirlenmeli, küçük alanlarda büyük ebatlı karolar kullanılmamalı.
Seramikleri kullanacağınız alana uygun seramik yapıştırıcısı ile yapıştırmalısınız. Bu seramiğinizin kullanım ömrünü uzatacaktır.
Seramiklerinizde derzsiz uygulama yapmak istiyorsanız seçeceğiniz seramiğinin rektifiye kenarlı olmasına dikkat etmelisiniz.
Seramikleriniz için seçeceğiniz derz dolgusu renkleri mutlaka seramikleriniz ile uyumlu olmalıdır. Bu sayede daha bütüncül bir görüntü ortaya çıkacaktır.
Siparişinizi yaklaşık %10 fire payı ile vermeyi unutmayınız. Çünkü uygulama sırasında seramik ebatları özellikle köşeler için birebir uymayacak ve parça ürünler kullanılacaktır.
Seramiği seçerken tasarımı ve estetik görüntüsü size hitap etmeli ve zevkinize, dekorasyon tarzınıza göre seçilmiş olmalıdır. Böylece her kullanımda kendinizi mutlu hissedebilirsiniz.

Seramik kullanım alanları; ev, teras, banyo, mutfak, antre, balkon, restoran, okul, kafe, mağaza, hastane, iş yeri, depo ve benzeri pek çok farklı yer için uygundur.

Rektifiyeli ve Rektifiyesiz Seramik

Rektifiye kelimesi kökenini Fransızca’dan alır ve “düzeltme” anlamına gelir. Seramiklerin kenarlarındaki eğrisel yüzeylerin kaldırılmasına rektifiye denir. Seramik kaplamalarda derz aralarında belirgin derz boşlukları oluşabilir rektifiyeli seramiklerin derz kenarları yeniden kesilir. Bu sayede rektifiye edilmiş seramiğin kenar birleşimleri neredeyse belirsiz olur. Rektifiyesiz seramiklerde ise köşe birleşim yerleri belirlidir ve derz boşlukları genelde 2mm’den daha fazladır.

Duvar Seramikleri

Duvar tasarımı dekorasyonu oldukça etkiler, bu nedenle mutlaka önce dekorasyon tarzınıza karar vermeli ve sonrasında o tarza uygun duvar seramik modellerine bakmalısınız. Sitemizde her dekorasyon tarzına uygun farklı; ebat, parlaklık, renk ve yüzeyde duvar seramik modellerini bulabilirsiniz. Sitemizde kullanım alanına göre farklı seramikler mevcuttur. Duvar seramiği olarak isimlendirilmiş seramikler sadece duvarda; “yer duvar” seramiği diye geçen tüm ürünleri hem yerde hem de duvarda kullanabilirsiniz.

Honed Touch ne demek?

İngilizce honlu yüzey anlamına gelmektedir. Üzerindeki hafif sırdan dolayı mat görünüşe sahip colorbody porselenlerin fırçalanarak ipeksi bir yumuşaklığa ulaşmasını sağlayan yüzey teknolojisidir. Özellikle mermer görünümlü karolarda uygulanır. Hem yer hem de duvar kullanımına uygundur.

Anma Ebadı nedir?

Kataloglarda ve fiyat listelerinde yer alan karo ebatlarıdır. Santimetre cinsinden belirtilir. Ör: 60x60 cm

Bordür nedir?

Banyo, tuvalet, mutfak vb. ıslak zeminlerde duvar döşemeleri arasına konan motifli bir tür fayans.

Bünye nedir?

Karonun taşıyıcı yapısal bölümüdür. Kil, kum (kuvars), feldspat, kalsit ve benzeri maddelerin belirli oranlarda karıştırılmasıyla hazırlanır.

Colorbody Porselen nedir?

Üzerinde bünye rengi ile aynı renkte sır ve baskı bulunan porselen karolara colorbody porselen karo denir. Hem teknik hem de estetik özelliklerinden dolayı tercih edilir. Aşınma dayanımı çok yüksektir. Yoğun trafikli alanlarda rahatlıkla kullanılabilir. Kırılma ve eğilme dayanımları yüksek olduğundan üzerine ağır yükler binebilir.

Çalışma Ebadı nedir?

Milimetre cinsinden ölçülmüş gerçek karo ebatlarıdır. Ör: 597x597 mm

Çekme Karolar nedir?

Karo seramik bünyesi, plastik hale getirilmiş ham madde karışımının extruder’da şekillendirilmesi ve karo boyutlarında kesilmesiyle elde edilir.

Çift Besleme (Double Charge) nedir?

Sırsız, doğal taş görünümlü porselen karoların üretiminde kullanılan ileri bir pres teknolojisidir. Karonun yüzeyinde herhangi bir baskı ya da sır olmadan doğal taş görünümlü desenler elde edilmesini sağlar. Bu ürünler sırsız ve fullbody’dir.

Çift Pişirim nedir?

Bünyenin pişirildikten sonra sırlanması ve tekrar pişirilmesi işlemidir. VitrA Karo’da, büyük ebatlı duvar karoları, bazı dekor ve bordürler hariç tüm ürünler tek pişirim olarak üretilmektedir.

Dekor nedir?

Fonu tamamlayan, genellikle farklı kesilerek birleştirilen ya da üzerine altın, platin gibi ek bir desen uygulanarak zenginleştirilen dekoratif parçadır.

Dijital Baskı (Realook) nedir?

Özel bir teknoloji ile karoların üzerine desen uygulamayı sağlayan bir baskı yöntemidir. Dijital baskının birçok avantajı vardır: -Derin rölyefler üzerine baskı yapılabilir. Böylece ürün tüm dokusuyla daha doğal algılanır. Birbirinden farklı varyasyonlar oluşturulabilir. -Ürünlerin desenleri birbirini tekrar etmez. Döşendiğinde daha doğal bir görüntü oluşur. Çözünürlüğü çok daha yüksek baskılar yapılabilir. VitrA Karo’nun dijital baskı ile üretilen ürünleri “ReaLook” ismiyle adlandırılır.

Fullbody Porselen nedir?

Kesiti alındığı zaman her tarafı aynı renk olan sırsız porselen karolardır. Aşınma dayanımı, colorbody porselenden çok daha yüksektir. Bu sebeple trafiği çok yoğun alanlarda ve endüstriyel alanlarda rahatlıkla kullanılabilir. Kırılma ve eğilme dayanımları ile asit, alkali ve kimyasallara karşı dayanımı çok yüksektir. Üzerine ağır yükler binebilir.

Kaymaz Karo nedir?

Karonun yüzeyine tutucu granüller atılarak ya da rölyef ile boyut katılarak kaydırmazlık özelliği kazanan karolardır. Farklı standartlara göre kaydırmazlık değerleri değişmektedir.

Kuru Presleme nedir?

Değirmen ve kurutucu aracılığıyla toz haline getirilmiş bünye karışımının yüksek basınçta şekillendirilmesi ile elde edilir. Kuru presleme yoluyla üretilen karolar, özellikle ebat ve mukavemet özellikleri açısından daha üstün özelliklere sahiptir.

Lappato Şeker Efekt (Sugar Effect) nedir?

Üzerindeki hafif sırdan dolayı mat görünüşe sahip colorbody porselen karoların yüzeyine atılan ince granüller taşlanarak şeker efekti denilen özel yarı parlak bir görünüşe getirilmesidir.

Mat Mürekkep nedir?

Parlak yüzeyli seramiklerin tasarıma göre belirlenen bölgelerdeki sırının özel mürekkep uygulamasıyla matlaştırılması işlemidir.

Kalibre nedir?

Fırınlama süresince karolar, mukavemetleri yüksek olması için yaklaşık %7 oranında küçülürler. Bu küçülme, ebada göre değişir; küçük ebatlar daha az, büyük ebatlar daha fazla küçülür. Paketlemeden önce karolar 4 kenar ve 2 merkezden ölçülür. Standartlardaki toleranslara göre ebat sınıflarına ayrılır, kutulanır. Bu ebat sınıflarına kalibre denilir.

Mat Yüzey nedir?

Yüzeyleri mat olan karolardır. Yüzeyinde sır uygulaması bulunan karoların mat görünümlü olması da mümkündür.

Modülerlik nedir?

Farklı ebatların birlikte kullanılması ve aynı derzi takip edebilmesini sağlayan bir özelliktir.

Porselen Karo nedir?

Bünyenin gözeneklilik oranını bildiren su emme oranı %0,5’ten düşüktür. Sırlı ya da sırsız üretilebilir. 1150-1200 °C arasında fırınlanır. Duvar ve yer karosuna göre daha dayanıklıdır. Kalınlığı 7,5 mm’nin üzerindeki porselen karoların kırılma dayanımı 1300 N’nin üzerindedir. Endüstriyel ortamlar gibi hem aşınmazlık ve asit-alkali dayanımı hem de yüksek yük dayanımı gerektiren zeminler için idealdir. Apartman girişi, koridor ve merdivenler gibi iç mekanlar ve teras, balkon ve havuz çevresi gibi dış mekanlar için en uygun döşeme malzemesidir. Dona karşı çok dayanıklıdır.

Porselen nedir ya da porselen ve granit arasındaki fark nedir?

Granit doğal taş olup porselen pişirilerek yapılan bir malzemedir. Porselen seramik dayanım olarak granite en yakın malzemedir.

Reaktif Mürekkep (Reactive Ink) Nedir?

Tasarıma göre sırın üzerine atılan özel mürekkep sayesinde sırda çökme ve kabartı sağlayarak rölyef etkisi yaratılır. Kalıptan uygulanan daha derin rölyefe ek estetik amaçlı uygulanabilir.

Realook nedir?

VitrA Karo’nun dijital baskı ile üretilen ürünleri “ReaLook” ismiyle adlandırılır.

Rigato nedir?

İtalyanca çizgili anlamına gelmektedir. Kalıptan elde edilen çizgili derin rölyeflere sahip bir yüzey çeşididir. Çoğunlukla mermer görünümlü dekorlara uygulanmakta ve ürün tanımlarında Rigato dekor olarak geçmektedir.

Rotocolor nedir?

Desenin lazerle üzerine işlendiği, her renk için ayrı bir silindir kullanılan, silikon rotatif renk baskı tekniğidir. Tüm ürünlerde uygulanabilen ve yüksek metrajlarda maliyeti en uygun baskı şeklidir

Rölyefli karo nedir?

Yüzeyinde kalıp ile elde edilen çeşitli girinti ve çıkıntı bulunan karolardır. Rölyef, duvar, yer karosu ve porselen karolarda uygulanabilir. Duvar karosunda genellikle estetik amaçlı, yer karosu ve porselen karolarda ise kaymazlık sınıflarını sağlama amaçlı uygulanmaktadır.

Sır nedir?

Karonun yüzeyinde görülen renk ve desenin oluşmasını sağlayan, geçirimsiz, camsı kaplamadır. Kum (kuvars), kaolinitik kil ve önceden hazırlanan camsı bir yapıya sahip frit ile oksit bazlı renk pigmentlerinin belirli oranlarda karıştırılmasıyla hazırlanır.

Süpürgelik nedir?

Yapıların içinde, duvarların döşemeyle birleştiği yerde tabandan 10-15 santimetre yüksek, dışarıya çıkıntılı kuşak olarak geçilen seramik, mermeri ahşap malzemeye verilen isimdir.

Tek Pişirim karo nedir?

Sır ve bünyenin aynı anda pişirilmesi işlemidir.

Yer Karosu nedir?

Bünyenin gözeneklilik oranını belirten su emme oranı %0,5-%3 arasındadır. Her zaman sırlı üretilir. İç mekan yer ve duvar kullanımına uygundur. 1100-1150 °C arasında fırınlanır. Yük taşıma kapasiteleri yüksektir. Kırılma dayanımı, kalınlığı 7,5 mm’nin üzerindeki karolarda 1100 N’nin üzerindedir. Dona karşı dayanıklıdır. Duvar karolarına göre daha sert ve daha dayanıklıdır. Yüzeyindeki kaplama maddesi duvar karolarına göre daha serttir.

Lappato ne demek?

Mat görünüşe sahip colorbody porselen karoların yüzeylerinin taşlanarak yarı parlak bir görünüşe getirilmesidir. Kodun sonuna LP harfi eklenerek belirtilir (K812246LP gibi).

Mozaik ne demek?

30x30 cm ve daha büyük ebatlardaki yer, duvar ve porselen yer karoların kenarlarının taşlanarak ebat farklılığını ortadan kaldıran ve dik kenarlara sahip olmasını sağlayan işleme denir.

Expressive Dekor ne demek?

Özellikle mermer görünümlü serilerin dekorlarında uygulanan yoğun damarların ön planda olduğu bir yüzey çeşididir.

Full Lappato ne demek?

Sırlı porselen karoların yüzeylerinin taşlanarak parlatılmasına denir. Parlatılmış yüzeyler çizilmeye ve lekelenmeye karşı hassastır. Lekelenmeye karşı korumak ve çabuk temizlenmesini sağlamak amacıyla ürün yüzeyine VitrA Protect ürünü uygulanır.

Kalibre numarası ne demek?

Fırınlama süresince karolar mukavemetleri yüksek olması için yaklaşık %7 oranında küçülürler. Bu küçülme, ebada göre değişir: küçük ebatlar daha az, büyük ebatlar daha fazla küçülür. Yer karoları ve porselen yer karoları kalite ayırım esnasında otomatik ölçüm makinaları yardımıyla ölçülerek büyüklüklerine göre ayrılır. Bu ebat sınıflarına kalibre denilir. Karolar 2 ya da 3 farklı kalibreye ayrılır. Karolar döşenmeye başlamadan önce kalibre numaraları kontrol edilmeli, tüm kutuların kalibre numaralarının aynı olduğundan emin olunmalıdır, farklı olanlar varsa ayırıp farklı alanda kullanılmalıdır, aksi takdirde derz boşluklarında kaymalar oluşacaktır.

Sırlı Porselen ne demek?

Bünyesi porselen olan, üzerine sır uygulaması yapılmış karolardır.

Ahşap yerine neden karo kullanmalıyım?

Ahşap döşemeler ve parkelere zaman zaman bakım yapmak gerekir ve suya karşı korunmalıdırlar. Ancak bakım gerektirmeyen ve suyla teması halinde zarar görmeyen porselen yer karoları ahşap döşeme yerine tercih edilebilir.

Büyük ebatlı seramikler sadece geniş mekanlarda mı kullanılmalı?

Büyük ebatlı seramikler hem geniş hem de küçük mekanlara rahatlıkla döşenebilir, büyük mekanda büyük ebat tercih etmek ürünün daha kolay uygulamanması ve daha az fireye vermesini sağlar.

Bir porselen seramik 500 tl iken, bir diğerinin (aynı ebat olmasına rağmen) 1500 tl olmasının sebebi nedir?

Tasarım ve teknik özellikler ürünlerin fiyatlarını belirlemektedir, tüm ürünlerin aynı maliyet ve fiyat yapısında olması beklenemez.

Doğaltaş yerine neden karo kullanmalıyım?

Bakım gerektirmeyen, zahmetsizce döşenen ve binaya daha az yük binmesini sağlayan porselen karolar, doğaltaş yerine tercih edilebilir. Üstelik yeni tasarımlarla da yüzeyleri doğaltaş zenginliğindedir.

Duvar Karolarının balkon ve teras duvarlarına döşenmesinde bir sakınca var mıdır?

Duvar karoları bünyeleri açısından dona karşı dayanıklı değildir. Bu sebeple herhangi bir dış mekanda kullanılmaları sakıncalıdır. Balkon ya da terasların duvarlarında yer karosu veya porselen yer karosu kullanılması gerekir. Duvar karosu, sadece iç mekanların duvarlarında kullanılmalıdır. Yere asla döşenmez.

Genel mekanlarda ahşap/ parke desenli seramik kullanmanın avantajı nedir?

Ahşap/parke yerine ahşap görünümlü seramik kullanmanın en büyük avantajı, seramiklerin suya ve çizilmeye karşı dayanıklı olmasıdır.

Hangi karo en iyisidir?

Karolar kullanım alanlarına göre seçilmelidir. En iyi karo diye bir şey yoktur. Doğru seçilmeyen karo vardır. Karo nerede kullanılacaksa ona göre yer, duvar veya porselen karo arasında seçim yapılmalıdır.

Havuz çevresine nasıl bir ürün döşemek uygun olur?

Havuz çevreleri ıslak zeminler olduğundan dolayı kaymaya karşı olarak özel üretilmiş ürünler tavsiye edilir. Avrupa Standartları (DIN 51097) B sınıfı olan kaymaz ürünler önerilir.

Havuz kenarı, havuz içi, duş alanlarında olması gereken kaymazlık derecesi nedir?

Havuz kenarı ya da duş alanları gibi ıslak veya su altında kalan zeminlerde minimum B sınıf kaymazlığında ürün önerilir. Su derinliği düşük havuzlarda ise kaymazlık C sınıfı olmalıdır, Genel olarak havuz kenarları, duş alanları ve havuzlarda su seviyesi 80 cm’in altında olan havuz zeminlerinde B sınıfı, çocuk havuzu gibi su derinliği çok az olan havuzların zeminlerinde ya da boydan boya yürünebilen havuzların zeminlerinde ise C kaymazlığında karolar önerilir.

Kaç çeşit karo seramik vardır?

Duvar Karosu, Yer Karosu, Porselen Yer Karosu olmak üzere karolar bünye tiplerine göre 3 çeşittir.

Porselen ile seramik arasındaki fark nedir?

Porselen seramik hem iç hem de dış mekan şartları ve yük taşıma kapasitesi göz önünde bulundurularak üretildiğinden sıkı bir bünyeye sahiptir. Porselen seramiğin su emme oranı seramiğe göre daha düşüktür. Dolayısıyla dış mekanda da rahatlıkla kullanılabilir; donma, patlama, çatlama yapmaz. Porselen seramik kolay döşenebilir, çizilmeye, aşınmaya, asit alkaliye daha dayanıklı ve bakımı kolaydır.

Seramik kalınlıkları neden farklıdır?

Seramik karoların kalınlıkları ebada ve bünyeye göre değişir. Bu yüzden farklı bünyeli ve farklı ebattaki karolar arasında kalınlık farkı olur.

Yer karosu ile porselen yer karosu arasında ne fark vardır?

Yer karosu da, porselen karo da donmaya karşı dayanıklıdır. Ancak havanın çok soğuk olduğu bölgelerde ya da gece ile gündüz arasında çok fazla ısı farkının olduğu bölgelerde dış mekanlarda porselen yer karosu tercih edilmesi önerilir. Buna ek olarak, üzerine çok fazla yük binen zeminlerde veya yoğun trafikli alanlarda kırılma dayanımı daha yüksek olduğundan dolayı porselen karo tercih edilmelidir.

Yerden ısıtmalı zeminlerde karo seramik kullanımı uygun mudur?

Seramik karolar yerden ısıtmada kullanmak üzere uygun malzemelerdir. Döşeme esnasında zeminden kaynaklı küçülme ve büyümeleri karşılayacak uygun genleşme boşlukları duvar diblerine ve belirli aralıklarla karolar arasına bırakılmalıdır.

Duvar Karosu özellikleri nelerdir?

Bünyenin gözeneklilik oranınını belirten su emme oranı 10% - 20% arasındadır. Her zaman sırlı üretilir. Sadece iç mekan duvarlarda kullanıma uygundur. 1050-1100 °C arasında fırınlanır. Kırılma dayanımları porselen ve yer karosuna göre düşüktür. Kalınlığı 7,5 mm’nin üstünde olan duvar karolarında kırılma dayanımı 600 N’nin üzerindedir. Dona karşı dayanıklı değildir. Yerde kesinlikle kullanılmaz.

Zemin seramiklerinde parlak olanlar kayar diye endişem var. Evin zemininde kullanılabilir mi?

Islak mekanda parlak seramik önerilmemektedir, mat seramiklere göre kayma riski daha yüksektir.

 

Türkiye’nin en büyük banyosu Banyotrendy.com 'da evinizin trendlerini, banyo rutinlerimizi, magazin içeriklerimizi ve çok daha fazlasını takip etmeyi unutmayın.

Etiketler: seramikhakkinda
Mart 23, 2023
Sayfalara Göz At
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Cerez Kullanımı

İnternet sitemizde çerezler kullanılmaktadır. Sizlere daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek, sitemizin doğru şekilde çalışmasını sağlamak, içerikleri ve reklamları kişiselleştirmek, sosyal medya özellikleri sunmak ve site trafiğimizi analiz etmek için kullanılmaktadır. Platform üzerinde kullanılan çerezler hakkında detaylı bilgi almak için ÇEREZ POLİTİKAMIZI incelemenizi rica ederiz.